Nederlandse banken die hun klanten de staatskas in de V.S. laten spekken

Geen tags bekend

In Nederland zijn er bij ons weten nog 4 banken die hun klanten 30% belasting laten betalen op dividend afkomstig van Amerikaanse bedrijven. De overige Nederlandse banken hebben voor hun klanten voorzien in zgn. vrijstelling aan de bron. Dit betekent dat de klanten van de laatstgenoemde banken een fiscaal hoofdpijndossier voor hun klanten uit handen hebben genomen. In plaats van 30% belasting worden hun klanten direct voor 15% aangeslagen. De banken die dit, bij ons weten, niet voor hun klanten hebben geregeld zijn:

DeGiro
ING
Rabobank, en
SNS Bank
De klanten van deze banken zijn er nu op aangewezen de belasting zelfstandig terug te vragen. Dit is geen sinecure! Er moet bewijsmateriaal van ontvangst van dividend worden vergaard bij de betreffende bank, een relatief ingewikkelde aangifte worden ingediend in de V.S., en een zgn. tax identification number worden aangevraagd bij de IRS (de Amerikaanse belastingdienst). Het proces van terugvragen van bronbelasting kan maanden duren. Overigens adviseren wij u graag hierbij.

Wij raden banken echter aan om contact met ons op te nemen om een vrijstelling van de hoge belasting voor hun klanten te regelen. Om u een indruk te geven van wat er daarvoor moet gebeuren kunt u hiernaast een memo downloaden met uitleg.